Видове балет - стилове, методи и техники на балета

Видове балет - стилове, методи и техники на балета


Стилове на балета

По-ранните стилове бяха свързани с географски произход, като френски балет, италиански балет и руски балет. По-късните стилове комбинираха класически балет и други танцови техники, като неокласически балет и съвременен балет.

През 19 век романтичната епоха донесе романтичен балетен стил, най-изпълняваният класически балетен стил. В центъра на вниманието са балетки, танцьори на жени, в класически къси бели тутуси. Те често играеха ролята на мистична женска, която пороби сърцето на смъртните мъже. Характеристиките на този стил са пуантна работа, прецизни движения на тялото и интензивни емоции. Най-известните романтични балети са La Sylphide и Coppélia.

Класическият балетен стил, като френски, италиански и руски, се характеризира с класическа балетна лексика и техники. Класическият балет има методи на обучение, които често получават имената си от своите създатели, като методът на Cecchetti, след италианския балетен танцьор Енрико Чечетти. През 1920 г. в Лондон е създадена метода на Кралската академия за танци. Този английски стил обедини френски, италиански, руски и датски стил. Най-известните класически балети са на Пьотр Илич Чайковски, като Лешникотрошачката и Лебедово езеро.

Неокласическият балетен стил, противоположен на класическия балет, има абстрактни елементи, тъй като няма строга декорация, сюжет и костюми и минимална сценография. Той премахва формалностите и се отваря към съвременните техники и идеи. Модерен балетен стил се появи от стила на неокласическия балет. Против деликатните движения се предпочита по-големият атлетизъм.

Съвременният балетен стил използва балетни техники, като класически балет и елементи от модерни, етнически и джаз стилове и позволява експерименти с балет и модерен танц. Съществува фина граница между съвременен балет и съвременен танц, а също и между съвременен балет и неокласически и модерен балет. Движенията на танцьорите са по-големи, по-бързи и затова се характеризира със здрава атлетичност, работа на пода, завъртане на краката, танцуване бос, актьорство и мимика.

Методи на балет

Методите представляват формализирани и стандартизирани класически балетни системи за обучение, често основани от един създател или балетна група.

Италианският балетен стил има метод на Чечетти, наречен от балетиста Енрико Чечетти.

В руския балетен стил има метод Ваганова, наречен от танцьорката Агрипина Ваганова, и метод Легат, наречен от Николай Легат.

Английският балетен стил има системата за обучение на Royal Academy of Dance, която е създадена от групата на професионалните балетни танцьори.

Френският и американският балетен стил не се стандартизират като тренировъчна система или метод от един създател. Френският балетен стил има система за обучение от групи като Парижката оперна балетна школа.

Техники на балета

Балетна техника формализирани методи и изпълнение на движението на тялото. Те определят насочването на пръстите на краката, стойката на тялото, движението на ръката и начина на завъртане. Голяма част от тренировките за балетни тренировки са балетните техники. Те се практикуват да станат част от балетните танцьори, да развият естетиката на балета и да избегнат наранявания.

Балетната терминология има страхотен речник, който определя формализирани позиции или движения.

Техниката на балон означава, че балетистът изглежда светкавичен, докато скача и изглежда лек, като да се противопостави на гравитацията.

Бравура е ефектният стил на балетен танц, който се състои от много сложни стъпки.

Пирует е неподвижен завой на единия крак и се състои от едно или повече завъртания.

Техниката на Пуант означава танцуване върху върховете на напълно изпънати крака.

Разцепването е положение на краката, при което те са удължени в противоположни посоки. Разделянето на краката означава, че краката стоят отстрани. Предният сплит означава, че единият крак стои напред, а другият стои назад.

Plié е непрекъснато огъване на коляното навън, като горната част на тялото се държи изправена.

Grand jeté е дълъг хоризонтален скок, започващ от единия крак и приземяване на другия.

Техника на връщане означава да завършите движенията с краката, завъртени навън.

Асембле означава скок, който се приземява на два крака.

Фует е ход, при който бързо завъртане на опорния крак променя ориентацията на тялото и работния крак.

Техника Port de bras означава грациозно придвижване на ръцете до различни позиции.

Техника на подравняване означава да държите главата, раменете и бедрата вертикално подравнени.

Камбре техника означава огъване на тялото от кръста напред, назад, отстрани или кръгово и връщане обратно към центъра.

Положението на Арабеск на тялото означава, че балетката стои на един поддържащ крак, държан прав, а друг крак е обърнат и удължен зад тялото, държано право.

Контакти

SPORT LINE LTD

Bulgaria, Sofia 1510, 2 Filip Totyu str.

Telephone: +359 2 9451505
Mobile: +359 898 682 981
Fax: +359 2 9451506
E-mail: sales@r-class.bg

Нашите партньори
Следвайте ни

 
Бюлетин

Запишете се за нашият бюлетин, за да се информирате за специалните ни предложения и нови дейности

момент...
  Каталог
RC Classic
CL Collection
JW Collection
SL Collection
RC Pleatless
Ballet Slippers
Accessories
Outlet Блог
History of Ballet
World Ballet
Ballet events
Намери магазин
За обувките
За партньори
Събития